fredag 10 februari 2012

KONSTEN ATT VILA


När motivationen är på topp och full av endorfiner, man längtar mer och mer till gymmet. Man har precis börjat tränat, eller är redan inne i träningsvärlden sedan en tid tillbaka. Och man kör utav bara helsike, tar ut sig till max och kämpar riktigt ordentligt. Känner ni igen er?



Att vila kan vara svårt för vissa, jag har själv svårt att med det och vill snabbt tillbaka till träningen. Men vila är väldigt viktigt för kroppen, det är under vilan man växer, vid matbordet och i sängen. På gymmet bryter du bara ner dina muskler!
Att planera in ett par vilodagar i veckan är ett måste, följden blir om man inte vilar; utmattning, sjukdomar, utebliven muskeltillväxt eller liknande. När kroppen inte får den återhämtningen den vill ha , blir immunförsvaret försämrat och man är mer mottaglig för sjukdomar. Det är därför många upplever i början av sin träning när man gått ut för hårt att en förkylning börjar krypa fram - dåligt med vila.

Det som också kan vara bra är att man planerar in en veckas vila under en tung period för att låta kroppen återhämta sig ordentligt.


MAT, TRÄNA OCH VILA HÖR IHOP! 



Sömnen är kroppens egna dopingpreparat 
Under sömnen och återhämtningen ökar kroppens produktion av testosteron, ett tillväxthormon som gynnar muskeltillväxten som sedan medför att man stärker och bygger upp kroppens skelett och muskler. Man brukar säga att 8 timmar per dygn är bra att gå efter för att få maximal effekt av sin träning.





Enligt forskning förlorar man ingen styrka eller muskelmassa på upp till 4 veckor utan träning, så länge man sköter kosten med hög andel protein. Så vila lugnt med andra ord! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...